piątek, 4 października 2019

Indyjskie smaki na talerzu - pomidorowy kurczak tandori i sałatka z mango

Pałeczki kurczaka zapiekane w pomidorowym sosie tandori, ryż i orzeźwiająca sałatka z mango to mój pomysł na kolorowy obiad. Danie można włożyć do lunch boxa i zabrać do pracy, szkoły czy na wycieczkę. Smakowicie pachnie orientalnymi przyprawami, syci i rozgrzewa. Możecie też przygotować oddzielnie kurczaka i podać go na przykład z pieczywem. Słodka sałatka z mango sprawdzi się również jako samodzielna przekąska. Palce lizać!
*sos pomidorowy tandori i mango chutney użyłam gotowe, ze słoiczka.


Składniki:
Kurczak:
6 pałeczek kurczaka
słoik sosu pomidorowy kurczak tandori
sól, pieprz

Sałatka:
1 dojrzałe mango
2 pomidory
1 mała czerwona papryka
1/2 puszki kukurydzy
mała czerwona cebula
sól, pieprz, świeża kolendra
3 łyżki mango chutney
 
Przygotowanie:
Kurczak:
Kurczaka przełóż do naczynia, w którym będziesz piec, posyp solą, pieprzem, zalej sosem i dobrze wymieszaj, aby mięso całe było pokryte sosem. Przykryj naczynie folią aluminiową i wstaw do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc). Po tym czasie rozgrzej piekarnik do 180 stopni, wstaw naczynie z mięsem przykryte folią aluminiową i piecz 30 min. Następnie zdejmij folię aluminiową i zapiekaj jeszcze 20-25 minut. Mięso zarumieni się, będzie miękkie i będzie odchodzić od kości. Ugotuj ryż i przygotuj sałatkę.

Sałatka z mango:
Mango obierz, oddziel od pestki, pokrój w kostkę. Pomidora i paprykę umyj, cebulę obierz, posiekaj warzywa w drobną kostkę. Przełóż do miski. Kukurydzę odsącz z zalewy i przełóż do reszty składników. Dodaj sól, pieprz i 3 łyżki mango chutney, wymieszaj, udekoruj kolendrą. Podawaj z ryżem i kurczakiem w pomidorowym sosie tandori. 

2 komentarze:

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Zacznij wpisywać i naciśnij enter